انواع خاک

خاک

 خاک یک منبع طبیعی است که تشکیل شده است از مواد معدنی، مواد آلی، گازها، مایعات و ارگانیسم‌ها. وجود خاک ها انواع مختلفی دارند که هر کدام ویژگی منحصر به فرد خود را دارند. 

خاک یک بستر مهم برای رشد گیاهان می باشد و از اهمیت بالایی برای ما برخوردار است. البته موضوع انتخاب خاک به نوع گل و گیاهانی که می‌خواهید از آن‌ها نگهداری کنید بستگی دارد.

برای آشنایی با انواع خاک با اصفهان پلاست همراه باشید. 

خاک ها مدل های مختلفی دارند، کاربردی ترین آنها عبارتند از:

  1. خاک ماسه ای(Sandy soil)
  2. خاک رس (Clay Soil)
  3. خاک سیلت(Silt Soil)
  4. خاک تورب (Peat)
  5. خاک گچی(Chalk Soil)
  6.  خاک لومی (Loam Soil)

۱- خاک ماسه ای:

خاک ماسه ای

 شن و ماسه یکی از انواع خاک ها می باشد. خاک ماسه ای حاصل تجزیه سنگ هایی مانند سنگ آهک، کوارتز و گرانیت که تشکیل شده است از ذرات کوچک سنگ هواساز. 

این نوع خاک برای رشد گیاهان و درختان مناسب نیست؛ چرا که دارای مواد مغذی بسیار کم است و همچنین ظرفیت نگهداری آب در آن ضعیف است، که در نتیجه باعث می شود ریشه گیاه آب را به سختی جذب کند.

ولی خاک ماسه ای خاکی مناسب برای سیستم زهکشی می باشد.

۲- خاک رس:

خاک رس

ذرات موجود در این خاک، بسیار محکم در کنار یکدیگر قرار می گیرند به همین علت این خاک از کیفیت ذخیره آب بسیار خوبی برخوردار است که نفوذپذیری رطوبت و هوا را در آن سخت می کند. 

متراکم ترین و فشرده ترین نوع خاک، خاک رس می باشد و به همین دلیل فضای رشد مناسبی به گیاه نمی دهد و فضای شکوفایی از گیاهان را می گیرد. 

۳- خاک سیلت:

خاک سیلت هم از ذرات سنگی و معدنی تشکیل شده، سیلت بزرگ تر از خاک رس و کوچک تر از خاک ماسه ای است. رسوبات سیلت در مکان هایی مانند رودخانه ها دیده می شود. مثلا ۶۰ درصد از دلتای رودخانه می‌سی‌سی‌پی از این رسوبات تشکیل شده. 




۴- خاک تورب:

یک توده قهوه ای-سیاه رنگ است از گیاهان، که تجزیه اش به طور ناقص صورت پذیرفته. محل پیدایش تورب زمین های بسیار مرطوب است. این خاک نخستین مرحله از پیدایش ذغال سنگ می باشد. 

۵- خاک گچی:

خاک گچی به خاکی گفته می شود که در لایه سطحی آن بیش از ۲% گچ وجود داشته باشد، همچنین خاک هایی با تراکم ۲۵% گچ مانع از رشد گیاهان می شود. 

۵- خاک لومی:

خاک لومی

با ترکیب ماسه، رس و سیلت ما به خاک لومی خواهیم رسید. این خاک دارای ویژگی های مثبت بسیاری می باشد. این خاک یکی از مناسب ترین خاک ها برای کشاورزی و باغبانی می باشد. این خاک به نسبت دیگر خاک ها از کلسیم و pH بیشتری برخوردار است و دلیل این قضیه هم بر میگردد به منشا غیر آلی بودن این خاک. شایان ذکر است که خاک های لومی در تابستان خشک نمی شوند؛ اما در زمستان ها نیز آبی جذب خود نمی کنند. البته این خاک نیاز به مدیریت دقیق دارد که از تخلیه و خشک شدن آن جلوگیری کند؛

 

خاک گلدان

خاک گلدان

انتخاب خاک مناسب برای گلدان دقیقا به مهمی مراقب و نگهداری از گیاه می باشد و اگر در انتخاب ترکیبات خاک گلدان تان دقت نکنید عوارض جبران ناپذیری را برایتان خواهد داشت.

ترکیبات خاک گلدان به ترتیب زیر است:

  • شن (Gravel) 
  • ماسه (Sand) 
  • سیلت (Silt) 
  • رس (Clay) 

 

همانطور که مطالعه کردید خاک لومی مناسب ترین خاک برای باغبانی می باشد ولی خاک‌هایی که قسمت بیشتر آن‌ها از موارد قید شده تشکیل شده است نیاز به اضافه کردن موادی برای مغذی کردن دارند تا بافت خاک برای استفاده گیاهان مناسب شود. مهم نیست از کدام نوع خاک استفاده می کنید برای گرفتن بهترین بازدهی باید بتوانید محتویات داخل خاک خود را کنترل کنید. 

 

خاک مناسب هر گیاه

خاک یکی از مهم ترین عوامل در رشد گیاهان است و هر نوع خاک ویژگی های منحصربه فردی دارد که برای گیاهان خاصی مناسب است. خاک شنی زهکشی بالایی دارد و به سرعت آب را عبور می دهد، بنابراین برای گیاهانی که به خاک خشک و هوادهی خوب نیاز دارند، مانند کاکتوس ها، ساکولنت ها، اسطوخودوس و رزماری ایده آل است. این خاک برای گیاهانی که نیاز به مواد مغذی بالا دارند مناسب نیست، مگر اینکه به طور منظم کوددهی شود.

خاک رسی برعکس خاک شنی، سنگین و فشرده است و آب را به مدت طولانی نگه می دارد. این نوع خاک برای گیاهانی که به رطوبت بیشتری نیاز دارند، مانند بید، بگونیا و برخی از سبزیجات مانند کلم و کرفس مناسب است. البته، برای بهبود زهکشی این خاک می توان آن را با مواد آلی ترکیب کرد. خاک لومی ترکیبی از شن، رس و مواد آلی است و به دلیل تعادل مناسبی که در نگهداری آب و مواد مغذی دارد، بهترین گزینه برای اکثر گیاهان، از جمله گوجه فرنگی، سبزیجات و گل های زینتی مانند گل رز است.

از طرفی، خاک اسیدی برای گیاهانی مانند کاملیا، آزالیا و زغال اخته مناسب است، در حالی که خاک قلیایی برای اسطوخودوس و برخی درختان میوه مانند گیلاس بهتر عمل می کند. برای انتخاب خاک مناسب، مهم است که نیازهای گیاهان خود را بشناسید و در صورت نیاز، با افزودن مواد آلی، شن یا آهک، شرایط خاک را بهینه کنید.

‫۰/۵ ‫(۰ نظر)
مقالات مرتبط
1l3T63hmRf9z4WhrY7phh4gtXCk-DYec
کاربردهای نیوفیت در صنایع مختلف
12UrfyXG-BnYS4e896y5RCi0jCeIHoDk-600x600
تاثیر دمای محیط بر کیفیت و استحکام اتصالات جوشی پلی اتیلن
101CPoTIfEcQkwygzRtY8NZPLziagilB
نقش لوله های نیوفیت در کشاورزی و مدیریت منابع آب
لوله های نیوفیت: راهکاری نوین برای آبیاری بهینه، صرفه جویی در آب و افزایش ...
1lKPlqrmqaxc6Vr8TOflAwNwxko6BFy4
نحوه نصب و اجرای اتصالات پلی اتیلن
f056bb
تفاوت تایمر آبیاری تک کانال و دو کانال
تایمر آبیاری تک کانال برای کنترل یک ناحیه آبیاری مناسب است، در حالی که ...
1YtVuGJyvnG6_EdcjiYkP3ZEu3QPwcQE
کاربرد فوم پلی اتیلن در تولید کفش و لباس ورزشی
1v3yUChJXiqcYz6YPIIiSEPo1jai6cad
مقایسه قیمت و کیفیت فوم پلی اتیلن ایرانی و وارداتی
مقایسه کامل فوم پلی اتیلن ایرانی و وارداتی از نظر قیمت، کیفیت، دوام و ...
xttl26sp0dqspxxerp1p2sq5awtipcr9
فوم پلی اتیلن چیست و چه کاربردهایی دارد؟
فوم پلی اتیلن نوعی عایق سبک و پرکاربرد است که در صنایع مختلف از ...
1X8R5kVAgduTaWE3mwfHPFADq9pGc5RV
بررسی عوامل مؤثر بر طول عمر لوله ها و اتصالات پلی اتیلن در شرایط محیطی مختلف
بررسی عوامل مؤثر بر طول عمر لوله ها و اتصالات پلی اتیلن در شرایط ...
14CtWimyX9atUH-sAqCGAl9jvThpgcxy
انتخاب اتصالات مناسب و افزایش کارایی سیستم های آبیاری
اتصالات مناسب در سیستم های آبیاری باعث کاهش هدررفت آب، افزایش کارایی و بهبود ...
1AFmwKAFLznkwzHFOWlirKiNV9FpjJOr
تاثیر کیفیت لوله های پلی اتیلن بر کاهش هدررفت آب در کشاورزی
کیفیت بالای لوله های پلی اتیلن در کشاورزی باعث کاهش هدررفت آب، افزایش بهره ...
images
مقایسه سیستم های آبیاری سنتی و مدرن
آبیاری یکی از مهم ترین عوامل در تولید محصولات کشاورزی است و انتخاب روش ...