مزایا و معایب لوله پلی پروپیلن و قیمت انواع آن

انتخاب یک لوله مناسب برای موقعیت‌های مختلف، شاید در مرحله اول بی‌اهمیت به نظر برسد، اما به مرور زمان متوجه می‌شوید که برای انتخاب لوله باید بررسی‌های مختلفی را انجام بدید که با مشکلات بعدی روبه رو نشوید. یکی از لوله‌های پر کاربرد و در عین حال پر تقاضا درسال‌های اخیر، لوله پلی پروپیلن است که در ادامه به معرفی این لوله و بررسی چند جانبه آن می‌پردازیم.

لوله پلی پروپیلن چیست؟

برای جمع‌­آوری فاضلاب و آب­رسانی، سه دسته لوله وجود دارد که کاربرد بیشتری دارند. لوله‌­های چدنی، لوله‌های گالوانیزه می­گویند و لوله­‌هایی از جنس لاستیک که هر کدام نیز به بخش‌های فرعی دیگر تقسیم می‌شوند.

لوله­‌های پلاستیکی نیز انواع متفاوتی دارند. از جمله این انواع می‌توان به پلی­ اتیلن، پلی پروپیلن، پلی­ وینیل کلراید و پلی بوتیلن اشاره کرد.

 

پلی پروپیلن که با نام اختصاری (PP) نیز شناخته می­شوند، در سال ۱۹۵۷ راه خود را در بازار پیدا کرد. پلی پروپیلن‌ها، سبک­ترین مادۀ لوله‌­کشی موجود در بازار هستند و مقاومت شیمیایی بالایی در برابر بسیاری از حلال‌های آلی دارند. به همین دلیل، یکی از گزینه­‌های اید­ه‌­آل برای لوله کشی به حساب می­‌آیند.

 

لوله‌های پلی پروپیلن علاوه بر مقاومت بالا در برابر مواد آلی، در مقابل محلول­‌های قلیایی، اسیدی و نمک­‌ها نیز مقاوم هستند و دچار خوردگی و یا پوسیدگی نمی‌شوند.

 

لوله­‌هایی که با این ماده ساخته می­شوند، به عایق حرارتی و الکترونیکی بسیار خوبی نیز تبدیل می­شوند. علاوه بر آن، در برابر حرارت زیاد هم مقاومت بسیار بالایی را از خود نشان می­دهند و می­توانند تا ۹۰ درجه حرارت را به خوبی تحمل کنند.

 

ویژگی‌های لوله پلی پروپیلن

همانطور که گفتیم، ماده پلی پروپیلن، ماده سبک‌ترین ماده شیمیایی است و در نتیجه لوله پلی پروپیلن سبک­ترین لولۀ موجود در بازار است. این لوله در برابر جوشکاری و دیگر فعالیت‌های سایشی هیچ آسیبی نمی­بیند.

 

 از طرفی به دلیل آنکه مواد شیمیایی کمتری را تولید می­کنند، قابلیت بازیافت دارد و می­توان به دفعات متوالی از لوله­‌های پلی پروپیلن استفاده کرد. به همین خاطر، در بین دوستداران محیط زیست به دلیل آسیبی که به طبیعت نمی­زند، بسیار پرطرفدار است. این لوله­‌ها نیمه سخت و نیمه شفاف نیز می­باشند.

 

برای اینکه بتوان، سیستم‌های لوله‌کشی پلی پروپیلن را به راحتی به هم متصل کرد، از روش همجوشی گرما استفاده می‌کنند. البته در لوله‌هایی که به شکل تک لایه هستند، از شیوۀ اتصال مکانیکی استفاده می‌کنند.

 

ویژگی­‌های منحصر به فرد لوله پلی پروپیلن در یک نگاه:

ویژگی­‌های منحصر به فرد لوله پلی پروپیلن در یک نگاه:
  • هنگام حرکت آب در درون این لوله­‌ها، هیچ صدایی نمی­شنوید. چون در برابر صدا، عایق بسیار مناسبی به حساب می­‌آیند.
  • این لوله در برابر گرما نیز عایق بسیار خوب و مناسبی هستند. بنابراین اگر در داخل لوله­، آب گرم در جریان باشد، می­توانید آن را نزدیک وسایل دیگر قرار دهید و مطمئن باشید که به آنها آسیبی نمی­زند و از گرما تاثیر نمی‌گیرد.
  • عمر مفید آنها نزدیک به ۵۰ سال است. به همین دلیل از نظر اقتصادی فایده خوبی دارند و در مدت طولانی فرسوده نخواهند شد.
  • سبک وزن هستند و درنتیجه هنگام حمل کردن و یا نصب آن‌ها با دشواری‌های کمتری مواجه خواهید شد. می‌توانید هر چند بار که لازم شد، لوله پلی پروپیلن را به راحتی باز و بسته کنید و هیچ آسیب یا فرسایشی را در آن شاهد نباشید.
  • به دلیل قیمت مناسب، جایگزین خوبی نسبت به دیگر لوله‌های گران قیمت با ویژگی‌های نسبتا مشابه است.
  • لوله پلی پروپیلن، در برابر دما مقاوم است و نقطۀ ذوب خیلی بالایی دارد. این ویژگی، این نوع لوله را در برابر تنش­‌ها و ارتعاش­‌های گرمایی، مقاوم‌­تر کرده است.
  • رطوبت تاثیر شیمیایی بر آن نخواهد گذاشت و این اصلی‌ترین دلیلی است که این نوع لوله را پر کاربرد می‌کند.
  • رسوب­‌پذیر نیستند و افت فشار در آنها  به ندرت و یا در زمان بسیار طولانی اتفاق می­‌افتد.

 

معایب لوله­‌های پلی پروپیلن

هر چیزی که فواید و مزایایی دارد، معایب و ویژگی‌های ناقصی نیز دارد که البته شناخت آن‌ها نباید موجب نادیده گرفته شدن ویژگی‌های خوب آن شود. شناخت معایب یک عنصر شما را در انتخاب‌های متغیر که به نیاز‌های منحصر به فرد خودتان بستگی دارد یاری می‌کند.

 

همچنین برای آشنایی با انواع پلی اتیلن تحت فشار می‌توانید مقاله لوله پلی اتیلن تحت فشار چیست و بهترین جنس آن اصفهان پلاست را مطالعه کنید.

 

معایب لوله‌های پلی پروپیلن:

  • اگر می­خواهید مسیرهای طولانی را لوله­‌کشی کنید مجبور به استفاده از ابزار کنترل انبساط خواهید بود.
  • متاسفانه عایق مناسبی در برابر نور نیستند و اگر برای مدت طولانی در مقابل آن قرار بگیرند، جلبک­‌ها در داخل آن رشد پیدا خواهند کرد. درنتیجه آب بدمزه، آلوده و بدبو خواهد شد.
  • اکسیژن از آنها عبور می‌کند. بنابراین در سیستم‌­های حرارتی بسته، خوردگی اتفاق خواهد افتاد و شوفاژ، مخازن فلزی و پمپ­‌ها پوسیده خواهند شد.
  • ساختار مولکولی آن، کمی متفاوت است و درصورت خمیدگی غیر طبیعی به سادگی ترک می­خورند.

 

لوله‌­های پلی ­پروپیلن، در چه شرایطی ساخته می‌­شوند؟

این لوله­‌ها را با جوشکاری فیوژن حرارت می­دهند و تولید آنها در فضاهایی که به شکل گازی و یا محلولی هستند، با استفاده از کاتالیزور Ziegler-Natta صورت می­پذیرد. اما ناگفته نماند امکان تغییر ویژگی­های پلاستیکی، با توجه به شرایط تهیه و نوع کاتالیست، متغیر و انعطاف‌پذیر است.

 

خود مادۀ پلی پروپیلن به عنوان نوعی پلیمر هیدروکربن خطی شناخته می­شود و به شکل شیمیایی خاصی پلیمریزاسیون می­شود.

 

قیمت لوله­‌های پلی پروپیلن

قیمت این نوع لوله­‌ها متغیر بوده و ممکن است شرکت‌­های مختلف قیمت­های متنوعی را ارائه دهند. البته قیمت­‌ها به عواملی مانند سایز و تعداد لایه بستگی دارد.

مقایسه کلی لوله­‌های پلی اتیلن و پلی پروپیلن

مقایسه کلی لوله­‌های پلی اتیلن و پلی پروپیلن
  • رنگ لوله­‌های پلی اتیلن معمولاً تیره­‌تر است و از طرفی لوله‌های پلی پروپیلن در رنگ‌های سفید و سبز بیشتر در دسترس هستند.

 

  • هر دوی آنها در برابر سایش، ضربه و پوسیدگی، مقاومت قابل قبولی دارند.
  • لولۀ پلی­ اتیلن هنگام وقوع زلزله و یا رانش زمین می­تواند مقاومت کند و البته لوله‌­های پلی پروپیلن در برابر جریانات سرد و گرم، از خود مقاومت بیشتری نشان می­دهند.

 

  • لولۀ پلی اتیلن در برابر اشعۀ فرا بنفش، توانایی مقاومت دارد اما در لوله­‌های پلی پروپیلن ممکن است اینطور نباشد. لوله­‌های پلی پروپیلن بیشتر در برابر یخ­‌زدگی و ضربات مقاوم هستند.
  • نشتی در لوله­‌های پلی اتیلن اتفاق نمی­افتد و انعطاف­‌پذیری بیشتری نیز دارند. در مقابل

 

لوله­‌های پلی پروپیلن سطح صیقلی‌­تر با رسوب‌­پذیری بسیار پایین­تری دارند.

 

  • هر دو وزن سبکی دارند و حمل آنها ساده است.
  • هزینۀ نگه­داری پایینی دارند، تعمیر آنها راحت است و می­توان سریع آنها را نصب کرد.
  • از لولۀ پلی اتیلن در سیستم فاضلاب شهری بیشتر استفاده می‌شود و بسیار به ندرت در ساختمان­‌های مسکونی، اداری و یا تجاری استفاده می­شود. 
۵/۵ - (۲ امتیاز)

برچسب ها :

فهرست مطالب

نویسنده مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

09121226650