انواع خاک

خاک

 خاک یک منبع طبیعی است که تشکیل شده است از مواد معدنی، مواد آلی، گازها، مایعات و ارگانیسم‌ها. وجود خاک ها انواع مختلفی دارند که هر کدام ویژگی منحصر به فرد خود را دارند. 

خاک یک بستر مهم برای رشد گیاهان می باشد و از اهمیت بالایی برای ما برخوردار است. البته موضوع انتخاب خاک به نوع گل و گیاهانی که می‌خواهید از آن‌ها نگهداری کنید بستگی دارد.

برای آشنایی با انواع خاک با اصفهان پلاست همراه باشید. 

خاک ها مدل های مختلفی دارند، کاربردی ترین آنها عبارتند از:

  1. خاک ماسه ای(Sandy soil)
  2. خاک رس (Clay Soil)
  3. خاک سیلت(Silt Soil)
  4. خاک تورب (Peat)
  5. خاک گچی(Chalk Soil)
  6.  خاک لومی (Loam Soil)

۱- خاک ماسه ای:

خاک ماسه ای

 شن و ماسه یکی از انواع خاک ها می باشد. خاک ماسه ای حاصل تجزیه سنگ هایی مانند سنگ آهک، کوارتز و گرانیت که تشکیل شده است از ذرات کوچک سنگ هواساز. 

این نوع خاک برای رشد گیاهان و درختان مناسب نیست؛ چرا که دارای مواد مغذی بسیار کم است و همچنین ظرفیت نگهداری آب در آن ضعیف است، که در نتیجه باعث می شود ریشه گیاه آب را به سختی جذب کند.

ولی خاک ماسه ای خاکی مناسب برای سیستم زهکشی می باشد.

۲- خاک رس:

خاک رس

ذرات موجود در این خاک، بسیار محکم در کنار یکدیگر قرار می گیرند به همین علت این خاک از کیفیت ذخیره آب بسیار خوبی برخوردار است که نفوذپذیری رطوبت و هوا را در آن سخت می کند. 

متراکم ترین و فشرده ترین نوع خاک، خاک رس می باشد و به همین دلیل فضای رشد مناسبی به گیاه نمی دهد و فضای شکوفایی از گیاهان را می گیرد. 

۳- خاک سیلت:

خاک سیلت هم از ذرات سنگی و معدنی تشکیل شده، سیلت بزرگ تر از خاک رس و کوچک تر از خاک ماسه ای است. رسوبات سیلت در مکان هایی مانند رودخانه ها دیده می شود. مثلا ۶۰ درصد از دلتای رودخانه می‌سی‌سی‌پی از این رسوبات تشکیل شده. 




۴- خاک تورب:

یک توده قهوه ای-سیاه رنگ است از گیاهان، که تجزیه اش به طور ناقص صورت پذیرفته. محل پیدایش تورب زمین های بسیار مرطوب است. این خاک نخستین مرحله از پیدایش ذغال سنگ می باشد. 

۵- خاک گچی:

خاک گچی به خاکی گفته می شود که در لایه سطحی آن بیش از ۲% گچ وجود داشته باشد، همچنین خاک هایی با تراکم ۲۵% گچ مانع از رشد گیاهان می شود. 

۵- خاک لومی:

خاک لومی

با ترکیب ماسه، رس و سیلت ما به خاک لومی خواهیم رسید. این خاک دارای ویژگی های مثبت بسیاری می باشد. این خاک یکی از مناسب ترین خاک ها برای کشاورزی و باغبانی می باشد. این خاک به نسبت دیگر خاک ها از کلسیم و pH بیشتری برخوردار است و دلیل این قضیه هم بر میگردد به منشا غیر آلی بودن این خاک. شایان ذکر است که خاک های لومی در تابستان خشک نمی شوند؛ اما در زمستان ها نیز آبی جذب خود نمی کنند. البته این خاک نیاز به مدیریت دقیق دارد که از تخلیه و خشک شدن آن جلوگیری کند؛

 

خاک گلدان

خاک گلدان

انتخاب خاک مناسب برای گلدان دقیقا به مهمی مراقب و نگهداری از گیاه می باشد و اگر در انتخاب ترکیبات خاک گلدان تان دقت نکنید عوارض جبران ناپذیری را برایتان خواهد داشت.

ترکیبات خاک گلدان به ترتیب زیر است:

  • شن (Gravel) 
  • ماسه (Sand) 
  • سیلت (Silt) 
  • رس (Clay) 

 

همانطور که مطالعه کردید خاک لومی مناسب ترین خاک برای باغبانی می باشد ولی خاک‌هایی که قسمت بیشتر آن‌ها از موارد قید شده تشکیل شده است نیاز به اضافه کردن موادی برای مغذی کردن دارند تا بافت خاک برای استفاده گیاهان مناسب شود. مهم نیست از کدام نوع خاک استفاده می کنید برای گرفتن بهترین بازدهی باید بتوانید محتویات داخل خاک خود را کنترل کنید. 

 

مقالات مرتبط