نحوه بستن رابط لوله پلی اتیلن چگونه است؟

رابط لوله پلی اتیلن

رابط پلی اتیلن از مهم ترین بخش های سیستم لوله کشی می باشد که در این مقاله با نحوه بستن آن آشنا خواهیم شد. تا انتها با اصفهان پلاست همراه باشید. 

 

از ۷۰ سال قبل در صنایع اروپا و ایالات متحده، از لوله پلی اتیلن استفاده می شود. کاربردهای لوله پلی اتیلنی  برای جابه جایی آب و سیالات شیمیایی، سیستم سیالات خنک ‌کننده یا گرم کننده، قطعات مختلف مصرفی پلی اتیلنی در صنعت خودروسازی، استفاده جهت پوشش محافظ و عایق کابل‌ برق و فیبر نوری مصارف گوناگون داشته است.

با کمک گرفتن از لوله های HDPE سیستم های لوله کشی‌های راحت الاستفاده و مناسبی در صنایع مختلف نظیر معادن، کشاورزی، صنعتی، کانال کشی انجام شده است. لوله تحت فشار در حالات مختلف روی زمین، شناور، زیر دریایی و… مورد استفاده قرار می گیرد. پلی اتیلن پلیمری از اتم‌های کربن و هیدروژن تشکیل شده و دارای پیوند مولکولی قوی می‌باشد که در عین خشک بودن، انعطاف بالایی هم دارد. چگالی بالای این ماده سبب شده است تا در بازار با نام انحصاری HDPE شناخته شود. مواد تشکیل دهنده لوله های پلی اتیلنی متفاوت از سایر مواد محصولات پلی اتیلن می باشد.

اجزای مختلف اتصالات لوله پلی اتیلن

محل اتصال لوله پلی اتیلن

اتصال این محصول به روش های زیر صورت می پذیرد، که عبارتند از:

  •   محل اتصالات جوش لب به لب

اتصال جوش لب به لب نوعی از محل اتصال است که از راه گرم کردن سطح صاف شده لوله‌ها و یا اتصالات ایجاد می‎گردد و سبب متصل شدن لوله ها به یکدیگر می شود.

  • محل اتصالات مکانیکی یا پیچی

اتصال مکانیکی عبارت است از اتصال دو لوله پلی اتیلن توسط هر کدام از اتصالات پیچی.

  • محل اتصال الکتروفیوژنی

گرمای تولید شده از اثر ژول در المنت گرمکن جاسازی شده در اتصال، و در نهایت منجر به ذوب شدن مواد مجاور در محل اتصال این لوله شده و بدین وسیله سطوح به هم جوش می‌خورند تا اتصال الکتروفیوژنی صورت پذیرد.

  • محل اتصالات کمربندی

این اتصال به طریق سطح منحنی شکل کمربندی و سطح بیرونی یک لوله با ایجاد یک سوراخ با کمک یک پانچر انشعاب می‌گیرد.

چند روش اتصال‌دهی لوله‌ها

همانطور که مطالعه کردید، اتصال لوله ها به یکدیگر به چند روش مختلف صورت می پذیرد که در ادامه به جزئیات هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

اتصال پلی اتیلنی توسط جوش گرمایی و یا اتصال مکانیکی

پلی اتیلن، ماده ای گرمانرم می باشد یعنی لوله و اتصالات پلی اتیلنی را می‌توان با اعمال گرما و فشار (همزمان) تولید کرد. نکته حائز اهمیت این است که با استفاده از فرآیند جوش گرمایی که در دمای فراتر از نقطه ذوب سطوح در تماس درست می شود، می‌توان لوله‌های پلی اتیلن را دائمی‌به هم جوش داد.

کاربر حق انتخاب دارد و می تواند نحوه اتصالات را انتخاب کند. دقت بفرمایید هر یک از اتصالات رابط در شرایط اتصالات خاصی که کاربر با آن روبرو است، مزایا و معایبی را دارد. حتما دقت داشته باشید که طبق استاندارد های مربوطه تولید شده باشند تا کارایی مورد نظرتان را برآورده کنند. نکته دیگر این است که از تجهیزات استاندارد جهت اتصال استفاده شود. تجهیزاتی که در اجرای فرآیند اتصال جوش گرمایی استفاده می‌شوند، باید مخصوص کار با لوله مدنظر و دستورالعمل جوش آن، طراحی شده باشند. از همه مهمتر اینکه نحوه اجرای لوله و اتصالات پلی اتیلن باید مطابق با استانداردهای جوش اجرا گردد. تمامی‌مراحل اجرایی نصب و اتصال لوله‌ها هم باید توسط کارشناسان و پیمانکاران مربوطه نظارت گردد.

 در کلیه روش‌های جوشی لوله، دو سر لوله در معرض حرارت مشخصی قرار می‌گیرند تا نهایتا جریان مواد مذاب در ناحیه جوش با هم مخلوط و جوش می‌خورند. جوشکاری درست و اصولی سبب می‌شود تا محل اتصال هیچگونه نشتی نداشته باشد. 

 

جوش لب به لب (BUTT FUSSION)

جوش لب به لب، یکی دیگر از روش های اتصال حرارتی می باشد که بسیار مورد استفاده کاربران قرار می گیرد. 

 در آن دو سر لوله‌ قبل از اتصال همزمان حرارتی در حدود ۲۱۰ درجه سانتی‌گراد داده می‌شوند. در مرحله حرارت دهی و خنک کردن باید پارامتر زمان و فشار مکانیکی وارد شده بر لوله پلی اتیلن رعایت گردد. اتصال به روش جوش لب به لب برای لوله‌های پلی اتیلن با قطر خارجی برابر و ضخامت دیواره مشابه کاربرد دارد. 

جوش الکتروفیوژن

در روشی که در آن از اتصالات خاصی که دارای سیم مقاومت الکتریکی برای ایجاد گرمای ذوب سطوح جوش می باشد، استفاده شود جوش الکتروفیوژن گفته می شود. نکته جالب این است که این روش محدودیت روش جوش لب به لب را ندارد. همچنین تجربه کاربران ثابت کرده است که اتصال لوله های پلی اتیلنی با جنس های مختلف پلی اتیلن در این روش مقدور است. در جوش الکتروفیوژن حرارت به صورت داخلی و با جریان الکتریکی ایجاد می‌گردد که توسط توسط جعبه کنترل آن به دو انتهای اتصال منتقل می‌گردد. نکته دیگر این است که این روش ایمنی بالایی دارد چرا که از جریان برق برای تولید حرارت استفاده می شود.



اتصالات مکانیکی یا پیچی

یکی از قدیمی ترین نوع اتصالات٬ اتصالات پیچی می‌باشد. به وسیله بوشینگ و اسپیلیت سفت و محکم می‌شود و یک واشر مانع هدر رفت آب و آب بندی کامل اتصال می‌شود.

محل اتصالات کمربندی

اتصالات کمربندی لوله پلی اتیلن برای اتصال لوله های پلی اتیلن به لوله ها یا سازه های دیگر استفاده می شود. این اتصالات معمولاً از مواد پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) تولید می‌شود که به دلیل استحکام، دوام و مقاومت شیمیایی شناخته شده است.

طریق نصب لوله تک جداره پلی اتیلن چگونه است؟

برای نصب لوله تک جداره، در وهله نخست باید طبق روش نصب دلخواه، لوله‌ها را برش دهید، فقط  دقت داشته باشید که لوله‌ها شکسته نشود. برای برش لوله از اره آهن بر استفاده کنید و به این نکته توجه کنید که هیچگاه از اره نجاری استفاده نکنید که ابزار مناسبی برای این کار نمی باشد. از ابزار مخصوص برش لوله پلاستیکی جهت برش لوله پلی اتیلن با قطر بزرگ استفاده گردد.

  • دقت داشته باشید تا گیره نگهدارنده لوله، زمان برش سفت و محکم بسته نشود در غیر اینصورت سبب ترک خوردگی در دیواره لوله پلی اتیلن در جایگاه نصب گیره می‌شود. در مرحله پایان برش، جهت یک دست شدن، می‌توان لبه ی لوله را سمباده کشید و در نهایت توسط پارچه تمیز، لوله را باید تمیز کرد.

مقالات مرتبط