گروه تولیدی اصفهان پلاست تنها تولید کننده فیلتر اسکرینهای خودشوینده در کشورمان ایران است. این فیلترها برای حذف و جلوگیری از ورود ذرات معلقی تا قطر ۱۰ میکرون و همچنین کاهش کدورت آب لوله کشی کاربرد دارند.
فشار عبوری آب خام را در نظر بگیرید. این آب با این میزان فشار حدود سه الی چهار بار به کمک یک پمپ به داخل فیلترهای خودشوینده پمپاژ میشوند. بعد از عبور از استرینر (با جریانی از خارج به داخل) وارد Screen یا صافیها میشود. در اینجا عمل فیلتراسیون در آن انجام شده و در نتیجه، آب صاف میشود. منظور از صاف شدن آب این است که ذرات معلق آن کاملا در فیلتر گیر کرده و آب یکدست میشود.
در این مقاله از اصفهان پلاست میتوانید با انواع مختلفی از فیلتر اسکرینهای خودشوینده آشنا شده و ویژگیهای مهم و متفاوت آنها را بشناسید. اصفهان پلاست، بزرگترین تولیدی اتصالات و تجهیزات آبیاری مختلف است که با کیفیتترین محصولات ایرانی را تولید و عرضه میکند. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
ساختمان و اصول کاری فیلترهای خودشوینده
هر فیلتر اسکرین خودشوینده شامل بخشهای زیر است:
- یک محفظه یا محل قرار گیری فیلتر
- صفحه فیلتر ریز
- سوئیچ فشار ناهمسان
- خروجی آب
- شیر تخلیه الکتریکی
- فشار سنج
- موتور الکتریکی
- لوله جمع آوری خاک و گل
- سیستم رهگیری محدود
- شافت گردان
- سیستم کنترل PLC
- پنل کنترل
سیستم شست و شو یا نازلهای مکنده به وسیله یک موتور در داخل فیلتر به صورت چرخشی عمل میکنند. آب آلوده از طریق ورودی به بخش مرکزی سیستم صفحه یا غربال میرسد. سپس آب از میان سیستم فیلتر رد شده و از خروجی، آب تصفیه شده خارج میشود.
مواد جامد ناخواسته در قسمت سطحی غربال تجمع یافته و یک ناهمسانی فشار ایجاد میکند. وقتی افت فشار به یک حد مشخص رسید، چرخه شست و شو به وسیله سیستم کنترلی فعال گردیده و با باز شدن دریچه شست و شو به یک خروجی آزادانه عمل میکنند.
بنابراین یک جریان برگشتی ایجاد شده و جرمهای آب از روی صفحه فیلتر جدا میشوند و بیرون میروند.
فیلتر اسکرینهای خودشوینده
چرخه فعالیت فیلترهای خودشوینده برای تمیز کردن فیلتر مشابه عملکرد جاروبرقی است. نازل ساکشن (نازل مکنده) مواد جامد را از روی صفحه اسکرین به صورت چرخشی و مارپیچ تمیز میکند تا تمیز کردن کل صفحه به خوبی انجام شود.
در حالت عادی، آب وارد ورودی فیلتر میشود. سپس از فیلتر درشت عبور میکند. روزنههایی به قطر ۱.۴ اینچ، ذرات بزرگ که ممکن است موجب اختلال در فرایند بعد شوند را حذف میکنند.
سپس آب به داخل صفحه اسکرین رفته و به خروجی انتقال مییابد. مواد باقی مانده در صفحه اسکرین در نهایت باعث ایجاد اختلاف فشار در کل فیلتر میشوند. در صورت افت فشار تا ۰.۵ بار، یونیت کنترل با باز کردن دریچه زهکش چرخه شست و شو را برای تخلیه ذرات به بیرون آغاز میکند.
نازلهای ساکشن به لوله کلکتور متصلاند که به واسطه یک واش بر صفحه اسکرین تاثیر میگذارند. به صورتی که ذرات را از طریق عبور ساکشن با سرعت زیاد از روی صفحه حذف میکنند.
آب رانده شده توسط توربین موجب جمع آوری ذرات گرد و غبار توسط چرخش نازلها در لوله کلکتور میشود. پیستون موجب حرکت پیوسته در طول صفحه اسکرین میشود و سطح صفحه اسکرین را در حدود ۱۵ الی ۲۰ ثانیه تمیز میکند. دریچه آببند بسته میشود و پیستون چک به موقعیت اصلی خود بازگشته و برای چرخه بعدی آماده میگردد. شایان ذکر است این فرایند توسط شیر سه طرفه به حالتهای غیر فعال، دستی و اتوماتیک قابل تنظیم میباشد. همچنین فرایند شست و شو در خلال فرایند فیلتراسیون به طور همزمان به جریان در آمده و توقف یا اختلالی در فرایند فیلتراسیون ایجاد نمینماید.
مزایای فیلتراسکرینهای خودشوینده اصفهان پلاست
- قیمت و کیفیت رقابتی در مقایسه با نمونههای وارداتی
- نصب در محل
- گارانتی و خدمات پس از فروش
- کارتریج (مش توری) داخلی ار جنس استیل ۳ – ۴
- کاهش چشمگیر فضای اشغال شده توسط ایستگاه فیلتراسیون
- افت فشار بسیار کم
- کاهش چشمگیر زمان و آب مصرفی در شست و شوی معکوس
- عدم نیاز به نیروی برق در مدلهای هیدرولیکی
- دارای ویژگی ارائه درجه فیلتراسیون متغیر بر اساس درخواست مصرف کننده در بازه ۵۰ الی ۸۰۰ میکرون
- عدم نیاز به اپراتور
- تامین جریان آب دائمی در زمان انجام عملیات شست و شو
همچنین اگر شما عزیزان برای آبیاری زمینهای خود به فکر استفاده از انشعابات قطرهای هستید، میتوانید با مطالعه مقاله بهترین انشعابات قطرهای اصفهان پلاست، با کاربرد و ویژگیهای این تجهیزات آشنا شوید.
مشخصات فنی

سیستم کنترل PLC در فیلترهای خودشوینده
این سیستم کنترل کننده یک هسته کنترل الکتریکی اتوماتیک دارد. تمام عملکردها نظیر اختلاف فشار، میزان فیلتراسیون، زمان و… به کمک این بخش تنظیم میشود.
تمام حالتها و عملکرد یک فیلتر به واسطه یک صفحه نمایش و به کمک چراغهای مختلف نمایش داده میشود. خرابی شیر تخلیه و یا هر قسمت دیگری از دستگاه، جهت معکوس و… را در حالت تصفیه نشان میدهند.


اصفهان پلاست، تولید کننده بهترین فیلتر اسکرینهای خودشوینده
هر گاه مقدار افت فشار جریان خروجی و ورودی نسبت به مقدار تعیین شده در سیستم کنترلی مجموعه بالا رود، سیستم به صورت خودکار فیلتراسیون را راه انداخته و بدون ایجاد وقفه در فرایند تصفیه، خودشویندگی خود را اجرا میکند. یعنی عملیات شست و شو را به صورت اتوماتیک انجام میدهد. مقدار مصرف آب مورد نیاز برای شست و شوی این فیلترها و زمان مورد نیاز آن، در مقابل شست و شوی معکوس فیلترهای شنی به طرز چشمگیری کم است. بهترین جایگزین برای فیلترهای شنی در تمام موارد، مخصوصا در دبیهای زیاد، فیلتر اسکرینهای خودشوینده میباشد.
فیلتر اسکرینهای خودشوینده اصفهان پلاست، با دوامترین و بهترین فیلترها هستند که بر اساس اصول استاندارد جهانی طراحی و ساخته شده و مورد تایید استانداردهای اروپا میباشند.
چرا از فیلترهای اسکرین خودشوینده استفاده میکنیم؟
سازندگان این محصولات توصیه میکنند که پسآب یا آب قبل از اینکه از ممبرینهای UF عبور کنند، از یک فیلتر حفرهای ۱۰۰ تا ۱۵۰ میکربونی گذر کنند.
فیلترهای خودشوینده مزایایی بسیار زیادی مثل اشغال فضای کم دارند. به همین دلیل در پروژههای استحصال پسآب مورد استفاده قرار میگیرند.
محفظه این فیلترها معمولا از جنس چدن است و خود فیلتر نیز از جنس استیل میباشد. بر اساس موقعیت و مصارف مختلف، این فیلترها میتوانند مشهای مختلفی داشته باشند. این فیلترها همزمان با فیلتراسیون و بدون ایجاد وقفه در تصفیه، عملیات شست و شو را پیش میبرند.
نحوه شست و شوی فیلتر اسکرین (خود شوینده)
در فیلتراسیون اتوماتیک توری، هنگامی که فیلتر کثیف میشود، سیستم کنترل به صورت هوشمند عمل کرده و شیر هیدرولیکی اول از ورود آب به داخل فیلتر اول جلوگیری میکند. سپس آب از فیلترهای بعدی عبور کرده و وارد کلکتور خروجی میشود.
آب از کلکتور خروجی وارد فیلتر اول شده و ذرات معلق چسبیده به کارتریج را از آن جدا کرده و از راه کلکتور بک واش به خارج از فیلتراسیون هدایت میکند. پس از شست و شوی فیلتر اول، شیر هیدرولیکی مجددا ورودی آب را از کلکتور ورودی باز میکند. همین مراحل برای فیلترهای بعدی تکرار میشود تا سیستم به صورت کامل شسته شود.
موارد استفاده
- کشاورزی (مزارع و باغها) برای جلوگیری از گرفتگی در نازلهای آبیاری قطرهای و موضعی
- صنایع، سیستمهای برودتی و حرارتی، برجهای خنک کننده
- تصفیه نهایی سیستمهای تصفیه فاضلاب و پساب
- شبکههای تصفیه آب آشامیدنی
- صنف نفت و گاز و پتروشیمی
- آتش نشانی و سیستمهای اطفاء حریق
گروه صنعتی اصفهان پلاست با هدف استفاده بهینه از آب در کشاورزی و به کارگیری روشهای نوین آبیاری و اشتغال زایی، از سال ۱۳۷۶ فعالیت خود را آغاز کرد. در اولین سالهای آغاز فعالیت، به تولید لولههای تک لایه هیدروفلو پرداخت و در سال ۱۳۸۲ لولههای پلی اتیلن سایز ۱۶ تا ۳۱۵ را تولید کرد.
رفته رفته تعداد محصولات تولیدی به همت مدیران و پرسنل پرتلاش مجموعه افزایش یافت و کیفیت آنها نیز با کسب تجربه، هر روز بهتر شد. اکنون این تولیدی موفق امیدوار است تا در سالهای آینده به تولیدات بیشتری دست پیدا کرده و خدمات بیشتری به کشاورزان زحمتکش سرزمینمان ارائه کند.